Подячна Євхаристія з нагоди спомину Матері Божої Остробрамської та встановлення мощів св. Матері Терези з Калькутти

розміщено в: Новини | 0

Сьогодні, 16 листопада, в костелі св.Миколая в Києві відбулись дві важливі події: подячний молебень до Божої Матері Остробрамської та внесення мощей св.Матері Терези з Калькутти. Очолив молебень Апостольский Нунцій в Україні Архієпископ Вісвальдас Кульбокас.

З цієї нагоди пропонуємо дізнатись трохи більше про ікону Матері Божої Остробрамскої та її роль в житті парафії.

Ікона Матері Божої Остробрамської.

Литовське місто Вільно, де розміщена чудотворна ікона Божої Матері Милосердя, інакше – Остробрамська, часто зазнавало окупації тож зображення Пресвятої Діви Марії переходило з рук у руки. Потерпав образ і від пожеж, і що особливо, з кожним разом всі конструкції довкола нього згорали вщент, а сам він залишався неушкодженим.

На честь цієї ікони, яку вшановували і католики, і православні, у Вільні збудували спеціальну каплицю в одній із брам міста, що називалася Острою (Гострою), звідки і походить назва ікони – Остробрамська.

З появою ікони із зображенням Богоматері без немовляти, зі схрещеними руками, у срібному обрамленні, пов’язані чудесні та таємничі порятунки, повернення, зокрема зниклих людей, і зцілення. Допомагає Мати Божа у своєму чудотворному образі сім’ям, де виникають конфлікти, коли почуття між подружжями холонуть, а також, коли потрібно повернути мир та благополуччя. Захищає Богоматір від злих людей і нечистих духів, при психічних розладах, а також у складних ситуаціях, у пошуку правильного рішення та досягненні успіху в добрих починаннях. Крім цього, чудотворний Остробрамський образ – це надійний захист від різних нещасть і порятунок від передчасної смерті.

Ніч пожежі в костелі св.Миколая у вересні 2021 року.

Усі ми пам’ятаємо, як у ніч з 3 на 4 вересня минулого року у київському костелі св. Миколая сталася пожежа, яка повністю знищила розташований на вівтарі орган. Цей музичний інструмент у 1981 році на святому місці встановили комуністи, переобладнавши приміщення храму під концертний зал.

Крім органу та люстри постраждав і Хрест. Ісус в черговий раз взяв удар на себе. Однак наша Небесна Мати вціліла. Вогонь не пошкодив ані дерев’яного вівтаря, ані амвону, статуї та жодної ікони. У чудовий спосіб зберігся образ Матері Божої Остробрамської, що розміщувався у епіцентрі вогню, над органом.

«Знімаючи зі звороту полотна частки розплавленого металу, я спочатку думав, що це срібна фарба. Я таке бачу вперше. Бо ані полотно не пропалене розплавленим металом, ані фарба не пошкоджена», – говорить здивований реставратор Андрій Афанасьєв, якого парафія запросила оглянути ікону Божої Матері Остробрамської після пожежі.

Подячний молебень.

Сьогодні ми хочемо подякувати Пресвятій Діві Марії за Її присутність посеред нас. Як показують дослідження, ця ікона Божої Матері Остробрамської, є така ж давня, як і костел св. Миколая. Можливо, саме тому, коли віряни у 1991 році молилися на сходах перед зачиненими дверима костелу впродовж декількох місяців, отець Ян Крапан, тодішній настоятель парафії св. Олександра, приїхав з цією іконою і передав її парафії. Адже до моменту закриття костелу у 1938 році один із його бічних вівтарів був присвячений Божій Матері Остробрамській, де була дуже подібна ікона. Ймовірно, це оригінальна ікона з нашого храму, і хтось з парафіян перед більшовицьким грабежем заховав її, а згодом передав отцю Крапану, і відтоді Божа Матір Остробрамська завжди з нами. Коли ікону повісили над державним органом, на видному місці святині, то держпрацівники багато разів намагалися її усунути, але за кожним разом парафіяни знову її там розміщували.

Збереження київської святині св. Миколая від цілковитого знищення і нетлінність написаної на полотні ікони Богородиці, це Боже чудо – знаменний знак для наших урядовців, які впродовж останніх 30 років зазначали, що саме орган є ключовою причиною відмови у відновленні історичної справедливості.

Всемогутній Бог може все. Він вчинив так, що полотняна ікона, яка опинилася третього вересня в епіцентрі вогню, не лише не згоріла, а й затримала на собі розплавлений метал органних металевих труб.

Водночас Бог терпляче очікує, коли ж нарешті покоряться скам’янілі серця чиновників і буде дотримане слово підписаного Меморандуму про повернення храму у постійне користування вірянам римсько-католицькій парафії св. Миколая. Влада досі не дотримала жодної обіцянки задекларованої як у Меморандумі, рішеннях уряду так і в указах президента.

Храм вже більше півроку після невдало проведених протиаварійних робіт самотужки рятують парафіяни, які вже давно б відновили святиню, подібно як це було з собором св. Олександра. Але, на превеликий жаль, на заваді вкотре постали такі звичні для України чинники, як байдужість і неефективність чиновників.

Внесення мощей св.Матері Терези з Калькутти.

Під час урочистої Євхаристії Апостольський Нунцій в Україні Архієпископ Вісвальдас Кульбокас урочисто вніс до храму мощі покровительки вбогих – св. Матері Терези з Калькутти, які перебуватимуть у нашому храму постійно. Від цього дня парафія розпочне двічі на тиждень перед дверима храму годувати вбогих та малозабезпечених осіб. А в нижньому храмі в подальшому парафія планує створити центр духовно-психологічної допомоги для тих, хто постраждав від війни.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *