Вперше в історії: в костелі святого Миколая кияни здали кров для військових

розміщено в: Новини | 0
У вівторок, 19 березня, виїзна команда ДонорUA вперше брала кров у мешканців столиці в підвальному приміщенні 115-річного костелу святого Миколая. Медики приїхали на прохання римсько-католицької парафії св. Миколая.
За словами настоятеля парафії отця Павла Вишковського ОМІ, у період великого посту віряни намагаються робити масштабні акції задля допомогти постраждалим внаслідок війни, а також військовим.
«На цей період посту найбільша потреба була і є в крові. Багато поранених військових знаходяться в лікарнях, тому ми вирішили організувати на території костелу збір крові. Як колись Ісус за нас пролив кров, так і ми зараз маємо допомогти нашим воїнам», — зазначив настоятель храму.
До слова, сам отець Павло Вишковський теж здавав кров. Він донор уже не вперше.
З самого ранку біля костелу вишикувалась черга з десятків охочих пожертвувати кров. Серед бажаючих допомогти була співачка і Анна Добриднєва. Артистка дає благодійні концерти військовим, а нині вирішила ще й стати донором для них.
Проєктна менеджерка ДонорUA Марія Вереітіна в коментарі для “Вечірній Київ” зазначила, що донація в стінах костелу святого Миколая — це історична подія, адже до того медики брали кров у центрах та приміщеннях.
«Здати кров зголосилося близько ста людей. Ми прогнозуємо, що така акція буде неодноразовою. Можливо, надалі у нас складеться така чудова традиція», — прокоментувала вона.
За словами Марії, загалом сьогодні кров здали 54 донори, а це понад 24 літри крові. Відтак кияни потенційно врятували 162 життя.
Також хочемо нагадати, що уже 2 роки після масштабної пожежі у храмі та вже 32 роки, як римсько-католицька парафія св. Миколая чекає на виконання обіцянок Президентів України повернути будівлю Костелу Святого Миколая, взірця європейської сакральної архітектури, релігійній громаді для служіння.
30.01.2024 року, Уряд України, в особі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, відповів на публічне звернення громадян (електронна петиція № 41/005649-еп під назвою «Передача костелу св. Миколая в м. Київ релігійній громаді Римо-католицької церкви») зазначаючи, що «згідно з додатком до меморандуму від 4 грудня 2023 р. МКІП та релігійна організація домовилися, що МКІП зобов’язується передати пам’ятку у постійне користування релігійній організації до 1 травня 2024 року».

Джерело текту й фотографій: facebook.com/st.nicholas.kyiv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *