Освячення ікон та молитва за архітектора храму В. Городецького

розміщено в: Новини | 0

У костелі св. Миколая 5 червня 2023 року відбулося завершення експозиції та освячення ікон проєкту АртАрмор. Експозицію ікон упродовж чотирьох днів оглянуло 860 осіб, переважно віряни, що приходять до храму на Богослужіння. Щоб освятити ікони, на урочистість прибули представники різних релігійних конфесій. Римсько-Католицьку Церкву представляв єпископ Київсько-Житомирський Віталій Кривицький SDB, Українську Греко-Католицьку Церкву представляв Владика Павло Хім’як, від Вірменської Апостольської Церкви був Єпископ Маркос Оганесян а представником Митрополита Київського Православної Церкви України Епіфанія був отець Віталій Даньчак.

На початку Богослужіння до всіх присутніх звернувся настоятель парафії св. Миколая в м. Києві, о. Павло Вишковський ОМІ, який подякував шановним гостям за присутність і пригадав, що «експозиція завершується у знаменний день для костелу св. Миколая – святкування 160-річчя народження всесвітньо відомого українського архітектора, вірянина Римсько-Католицької Церкви Владислава Городецького. Саме він збудував цей храм, що отримав назву перлини Києва і який вважають однією з найкращих його робіт. Архітектор доклав багато зусиль, керуючи будівництвом, адже це була болотиста місцевість, а католики Києва отримали дозвіл царського уряду на будівництво лише в цьому місці, і вперше в історії для побудови храму використано залізобетонні палі. Цей архітектурний шедевр В. Городецького витримав дві світові війни, більшовицьку революцію, 52 роки радянського свавілля і вже впродовж 32 років, на превеликий жаль, руйнується від абсолютної байдужості влади незалежної України».

Ця споруда, що призначена для звершення Божого культу, з’явилася з ініціативи католиків Києва, їхніми зусиллями і за їхні кошти. Проте за своїм безпосереднім призначенням вона служила не надто довго, лише 21 рік, – освячена 6 грудня 1909 року, вже 1930 року її конфіскувала радянська влада, і відтоді віряни Римсько-Католицької Церкви не мають права на свою власність. Тільки 1992 року вони ласкаво отримали дозвіл використовувати це «приміщення» для звершення Богослужінь у конкретний і обмежений час.

У такий спосіб визначний твір архітектури руйнується, влада на неї ні часу, ні коштів не має, але і віддати, попри багаторічні обіцянки і навіть підписаний меморандум, релігійній громаді не бажає. А громада, зі свого боку, не може і не має права рятувати, ремонтувати і реставрувати чужу власність.

Багато є благодійників-фундаторів, зокрема Благодійний фонд Родини Жебрівських. Присутня на події очільниця фонду Філя Жебрівська запевнила, що фонд готовий допомагати відроджувати цей костел, проте за однієї умови: він має служити тільки тій меті, задля якої його побудував архітектор В. Городецький.

Під час зустрічі всі учасники мали змогу ознайомитися з діяльністю парафії за останній рік, зокрема під час спроби повномаштабного вторгнення рф до Києва, помолитися за архітектора В. Городецького та взяти участь у Святій Літургії під проводом ординарія Київсько-Житомирської дієцезії Віталія Кривицького та єпископа УГКЦ Андрія Хім’яка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *