“І у вогні не горять, і кулі стримують”: ікони під час війни – тил і передова

розміщено в: Новини | 0

У київському храмі св. Миколая 1 червня 2023 року відбулося кілька важливих подій.

У Міжнародний день захисту дітей, першого дня місяця, що по-особливому присвячений Пресвятому Серцю Ісуса, в костелі св. Миколая відбулась Євхаристія, під час якої молились разом з дітьми та за дітей постраждалих внаслідок воєнних дій.

Перед Святою Месою відбулася прес-конференція з нагоди відкриття експозиції ікон, написаних на плитах із бронежилетів. Подібні зображення на плитах цього самого проєкту «АртАрмор», ініціатором якого був присутній серед нас народний депутат України Олександр Ковальчук, нещодавно Президент України подарував Папі Франциску та Президенту Польщі Анджею Дуді.
На прес-конференції були присутні почесні гості, зокрема ініціатор проекту «АртАрмор» Олександр Ковальчук, народний депутат, співзасновник БФ «Україна для героїв», а також Апостольский Нунцій в Україні Архієпископ Вісвальдас Кульбокас.

У Святій Літургії, яку очолив єпископ Олександр Язловецький, взяли участь представники дипломатичних представництв в Україні, серед яких: Надзвичайний і Уповноважений Посол Хорватії Аніца Джамич, Надзвичайний і Повноважний Посол республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів Єннес де Мол, дипломатичні представники Словацької Республіки, Мальтійського Суверенного Ордену, Вірменії та США.

«Ми боремося з російським окупантом, але цей дім також досі окупований проросійськими комуністичними рішеннями, щоб не повертати загарбану святиню власнику – Католицькій Церкві і нашій парафіяльній громаді зокрема», – уже вкотре наголосив настоятель парафії о. Павло Вишковський ОМІ.
«Це для всього суспільства, для всіх нас, всієї парафії, велика рана і випробування, подібно як ці щити з іконами, прошиті кулями. Але на цих щитах написані гарні ікони, і ми віримо: це перша і остання сумна річниця, невдовзі рішення Президента України буде виконане, і храм повернуть парафіяльній громаді. Після цього ми святкуватимемо лише радісні річниці – повернення костелу парафії», – з надією сказав настоятель парафії.
І цю думку підтримують усі. Від Папи Франциска та Президента Польші, які безпосередньо говорили про необхідність врешті-решт встановити справедливість і повернути київський костел св. Миколая, до найменших парафіян – дітей.

Після Служби Божої діти звернулись з проханням до всіх тих людей, від кого залежить повернення костелу, щоб вони нарешті повернули його, щоб цей знищений Божий дім врятували, відновили і щоб вони могли продовжувати тут молитись і розвиватися.
Військові, які боронять незалежність України, захищають нашу державу і її громадян, подякували парафії за підтримку, як духовну, так і матеріальну.
«Тепер костел служить місцем для звершення Богослужінь, і в ньому щодня моляться за нашу перемогу і справедливий мир для України», – зазначив парафіянин костелу св. Миколая, підполковник Юзеф Добровольський.
«Це місце, яке змінює та зміцнює». У Різдвяний час, коли храм відкритий щодня, я побачила військового, який сидів у темному храмі, а спереду мерехтіли ялинки. Тоді я зрозуміла, чому так важливо, щоб храм повернули і щоб він був завжди відчинений. Можливо, це були його останні години перед виїздом на передову, і хлопець просто хотів набратися сил і відваги для боротьби за нашу Батьківщину. Якщо цього недостатньо, для того щоб повернути нарешті храм, то тоді за шо ми воюємо?» – підсумовує парафінка Марія-Тереза.

Нагадуємо, що рік тому, 1 червня 2022 року, згідно з Меморандумом костел мали офіційно передати парафії, однак цього досі не сталося.
Однак парафіяни і небайдужі громадяни продовжують рятувати цю знищену недбальством пам’ятку архітектури і вірити, що нарешті запанує справедливість і домовленості, передбачені Меморандумом, будуть виконані.

Нагадуємо, що Виставка «АртАрмор», яка презентує ікони, написані на плитах із бронежилетів, триватиме в нашому костелі з 1 по 5 червня 2023 року.
Експозиція закінчиться у понеділок, 5 червня, о 18:00, освяченням нових ікон і молитвою за участю Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних організацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *